> > Oceanul Indian

 
OCEANUL INDIAN

Oceanul Indian este al treilea mare ocean planetar, care pe langa dimensiuni se face remarcat prin peisaje mirifice si prin proprietati unice in lume.Astfel, pe langa resursele care il transforma in unul dintre cele mai profitabile oceane ale lumii, aflam din descoperirile cercetatorilor marini urmatoarele lucruri interesante:
OCEANUL INDIAN

Oceanul Indian este al treilea mare ocean planetar, care pe langa dimensiuni se face remarcat prin peisaje mirifice si prin proprietati unice in lume.Astfel, pe langa resursele care il transforma in unul dintre cele mai profitabile oceane ale lumii, aflam din descoperirile cercetatorilor marini urmatoarele lucruri interesante:
• acoperind 20% din suprafata totala a planetei, Oceanul Indian aduce o mare contributie la aprovizionarea cu apa a intregului Pamant;
• locatie unica cu intrari in mai multe continente: subcontinentul indian la Nord, Peninsula Arabica si Africa la Vest, Malaezia, Insulele Sunda si Australia la Est si Antarctica la Sud;
• durata de viata a vietatilor marine din apele Oceanului Indian este destul de scurta datorita in principal temperaturii ridicate a apei, oferind astfel planctonului putine sanse de supravietuire;
• cu proprietati fizice si chimice unice, pe langa temperatura mai ridicata a apei fata de celelalte oceane, are si cea mai mare concentratie de hidrocarburi dizolvate, de asemenea este singura sursa de apa cu cele mai inalte si respectiv cele mai scazute niveluri de salinitate;
• Oceanul Indian are cel mai scazut nivel de oxigen fata de celelalte oceane (cu o rata puternica de evaporare a apei datorita apropierii de Ecuator) cu efect direct asupra dezvoltarii vietatilor – un fenomen cu adevarat unic;
• Oceanul Indian detine cele mai importante depozite de petrol (~ 48 % din productia
mondiala totala de petrol);
• Oceanul Indian are legaturi cu unele dintre cele mai importante porturi ale lumii de pe diferite continente: Chennai, Mumbai si Kolkata – porturi din India, Colombo din Sri Lanka, Durban din Africa de Sud, Jakarta din Indonezia, Melbourne din Australia s.m.a.;
• Pluteste pe un continent scufundat – Platoul Kerguelen – care se presupune a fi de origine vulcanica.
Despre destinatiile din Oceanul Indian exista doua mituri care trebuie demontate.
Mitul numarul 1: singurul loc in care merita sa stai este un hotel de 5* Deluxe sau in resorturi pline cu turisti dispusi sa stea doar intr-un singur loc.Total fals!
Mitul numarul 2: exista foarte putine lucruri de facut in afara de a zabovi pe plaja. Din nou fals!
OK, este absolut clar ca niciodata nu vom refuza o intindere splendida de nisip, dar in egala masura nu vom fi dispusi nici sa stam neclintiti la soare timp de mai multe ore.
Astfel, Insula Reunion va spulbera multe din ideile preconcepute, aici se pot experimenta o gama variata de activitati, ca de pilda: zborul cu parapanta deasupra oceanului, drumetii pe un vulcan, intalniri cu „oamenii de pe munte”s.a.
Apoi Madagascarul il puteti explora de la bordul uni tren.
Indiferent daca sunteti in cautarea unui refugiu intr-o tabara eco, daca vreti sa va incarcati bateriile intr-o drumetie de-a lungul Insulei Seychelles, sa vizitati Mauritius pentru fauna si flora luxurianta sau sa innotati in adancuri alaturi de pisicile de mare, vom alege pentru dvs. ce e mai bun in zona Oceanului Indian.
Top 10 motive de a vizita destinatii din Oceanul Indian.
Fie ca doriti sa hoinariti pe o plaja din Mozambic, sa incalecati pe o camila sau sa experimentati un curry, Oceanul Indian gazduieste o serie de evenimente memorabile:
1. Crabii rosii din Christmas Island.Vizitati insula situata in extremitatea NV a Australiei, in Octombrie sau Noiembrie pentru a fi martori la migratia in masa a milioane de crabi rosii ce se deplaseaza dinspre padure catre coasta cu scopul de a-si depune ouale in mare.
2. Festivalul elefantilor din Jaipur – India. Sub arsita dogoritoare a amiezii, elefantii sosesc in orasul roz Jaipur, vopsiti in culori stralucitoare, drept ofranda zeitatii hinduse Ganesha.
(in fiecare an in luna Martie).
3. Parcul National L'Isalo din Madagascar. Luati-va bocancii in picioare pentru o drumetie prin aceasta gradina brazdata de canioane serpuitoare si lagune ascunse, inainte ca sa va racoriti si sa plonjati in apele limpezi ale casacadelor in perioada sezonului uscat (Aprilie – Octombrie).
4. Festivalul STRAB (The Subterranean Rythm & Blues experience) din Mozambic
(in luna Mai).Alaturati-va multimii pe nisipurile scaldate de soare din Ponta Malongane si dezlantuiti-va pe ritmurile celor de la Deep Purple si Dire Straits in cadrul programului Strab Classik Rock Project.
5. Derby-ul International de camile din Kenya. „Loveste-le si urneste-le Rawhide”spune imnul neoficial, referindu-se la aceste „corabii ale desertului” ce strabat dunele de la Maralal.(Luna August).
6. Thaipusam Cavadee – Mauritius.Alaturati-va reprezentantilor populatiei Tamile in timp ce acestia isi strapung diferite parti ale corpului in cinstea zeului Murugan – zeul hindus al victoriei.Nu rezistati sa luati parte la asa ceva? Atunci ramaneti la plutele de flori si prajiturile din dovleac si condimente.(Februarie)
7. Festivalul International al mancarurilor condimentate din Sri Lanka. Lasati-va ghidati de simturi in timpul acestui festival culinar ce aduce laolalta 15 bucatari din toata lumea, care prepara o mare varietate de sosuri curry din nuci de cocos si orez aromat.(Octombrie).
8. Ziua Republicii Maldive.Daca atractia pentru plaja se diminueaza, incercati sa prindeti urmatorul hidroavion catre capitala Male, unde veti asista la o serie de parade, marsuri si dansuri populare ce sarbatoresc abolirea monarhiei din1968. (11 Noiembrie).
9. Balenele albastre din Sri Lanka.Demarati observarea unuia dintre cele mai mari mamifere intr-o excursie subacvatica in afara orasului Galle. (Decembrie – Aprilie).
10. Regata din Seychelles. Dupa o absenta de cativa ani, regata revine in calendarul evenimentelor din arhipelagul paradisiac, unde unii dintre cei mai priceputi navigatori se intrec de la o insula la alta.(Mai- Iunie).


Destinatii - Oceanul Indian